Sedumdak: alles wat jij wilt weten!

Het sedumdak wordt steeds populairder én aantrekkelijker. Het is niet alleen fijn om naar een mooi en goed gevarieerd sedumdak te kijken, maar je profiteert ook van tal van andere voordelen. Zo kun je geld besparen op de energierekening, zorg je voor een betere leefomgeving en in het beste geval kun je ook nog een interessante sedumdak subsidie krijgen. Kortom, er zijn veel redenen te noemen voor de aanleg van sedumdaken, maar wat zijn het nu precies en wat zijn de mogelijkheden en voordelen? 123Groendak.nl vertelt het je allemaal!

 

Wat is sedum dakbedekking eigenlijk?

Een sedumdak is een dak met sedum dakbedekking. Sedum dakbedekking is begroeiing, bestaande uit plantjes die behoren tot het Sedumgeslacht. Dit is een specifieke plantensoort met uitstekende eigenschappen voor plaatsing op het dak. De plantjes leven oorspronkelijk in rotsachtige gebieden, waarin zij met de meest extreme weersomstandigheden te maken krijgen. Hierbij kun je niet alleen denken aan extreme hitte en zeer strenge vorst, maar ook aan hevige neerslag en zware stormen. Sedumplantjes hebben weinig houvast in een rotsachtige omgeving en toch bieden zij weerstand tegen alle extreme weersomstandigheden. Dit maakt de plantjes perfect voor gebruik op daken. De sedum dakbedekking blijft sterk, gezond en mooi op een plek waar het soms flink wat te verduren kan krijgen.

 

Waarom zou je een sedumdak aanleggen?

Een sedumdak aanleggen is eigenlijk altijd een goed idee, maar iedereen haalt er wel andere voordelen uit. Je kunt een sedumdak aanleggen om bij te dragen aan het verkoelen van de hele omgeving, zoals het hele dorp of zelfs een hele stad. Hoe meer van deze daken er zijn, hoe meer verkoeling er ontstaat. Je kunt ook een sedumdak aanleggen om te besparen op de energierekening. In de winter hoef je minder te stoken en in de zomer blijft je woning koeler. Dit merk je zeker op de energienota. Je verlengt de levensduur van het dak / de dakbedekking, je hebt minder last van geluiden van buiten en het binnenklimaat is veel meer in balans door de isolerende waarde. Daarnaast zorg je natuurlijk ook voor een fijne leefomgeving voor vogels en insecten. Zo zijn er nog tal van redenen te noemen om een sedumdak aan te leggen.

 

Is er een verschil tussen een sedumdak en een groendak?

Ja en nee. Dat vraagt om verdere uitleg. De term groendak wordt gebruikt voor alle soorten daken die voorzien zijn van begroeiing. Dit kan dus een begroeiing met sedumplanten zijn en dan is er sprake van een sedumdak. Het kan ook gaan om een begroeiing van gras of mos, bijvoorbeeld. Dan is er wel sprake van een groendak, maar geen sprake van een sedumdak. Wel is het zo dat verreweg de meeste groendaken bestaan uit sedum dakbedekking. Deze variant komt dus wel het meest voor. Mede hierdoor worden de termen groendak en sedumdak vaak door elkaar gebruikt alsof zij exact dezelfde betekenis hebben. In werkelijkheid is er dus wel een verschil. Sedumdaken zijn altijd groendaken, maar groendaken zijn niet altijd sedumdaken. Verwarrend, maar wel waar.

 

De keuze voor vetkruid op het dak

Wanneer je van een mooi en gezond groen dak wilt genieten, dan kun je kiezen voor vetkruid op het dak. Je kiest dan voor de aanleg van sedum vetkruid op het dak, waarbij je d keuze hebt uit meerdere varianten. Je kunt kiezen voor het aanleggen van een groendak met één specifieke soort sedum vetkruid, maar je kunt ook meerdere varianten met elkaar combineren. Gebruik je bijvoorbeeld sedumcassettes voor het bedekken van het dak? Dan zijn er cassettes die slechts één soort sedum vetkruid voor op het dak bevatten, maar er zijn ook mooie mixcassettes die soms wel 20 verschillende varianten bevatten. Zo kun je altijd helemaal uit gaan van je eigen smaak en voorkeuren.

 

Welke sedumdak planten worden het meest gebruikt?

Er zijn veel verschillende sedumdak planten. Deze planten blijven allemaal laag. Hier zijn zij speciaal op geselecteerd. Zij worden immers echt toegepast als dakbedekking en in de hoogte groeien is in de meeste gevallen niet wenselijk. Je kunt meerdere sedumdak planten met elkaar combineren binnen de dakbedekking. Onderstaande soorten Sedum planten worden vaak in cassettes verwerkt:

 • Takesimense
 • Acre
 • Spurium John Creech
 • Album Coral Carpet
 • Spurium Summer Glory
 • Sexangulare
 • Floriferum
 • Spourium Coccineum
 • Reflexum Angelina
 • Hybridum
 • Hispanicum
 • Reflexum Blue Spruce

Er zijn natuurlijk nog veel meer sedumdak planten die je kunt gebruiken voor het realiseren van jouw groene dakbedekking. Je hebt volop keuze. Verreweg de meeste sedumplanten bloeien tussen mei en oktober, maar blijven het hele jaar door groen, dus ook in de winter.

 

Hoe zit het precies met de sedumdak opbouw?

De sedumdak opbouw is niet altijd hetzelfde. Het is vooral belangrijk om goed te kijken naar het soort dak waarop je de sedumplanten wilt plaatsen. Natuurlijk moet je er eerst voor zorgen dat het dak volledig vrij is van schade. Gebruik je sedumcassettes? Dan kun je deze direct op de bestaande dakbedekking plaatsen. Ga je aan de slag met sedum matten? Dan zit de sedumdak opbouw anders in elkaar. In bepaalde gevallen, afhankelijk van de specifieke ondergrond, is het aan te raden om eerst een worteldoek, folie of beschermdoek te plaatsen. Vervolgens zorg je voor een laag aarde. Deze laag moet een paar centimeter dik zijn, zodat de plantjes er goed in kunnen wortelen. Vervolgens plaats je de sedummatten op de aarde. Zo zie je dat de sedumdak opbouw iets meer handelingen vraagt bij het gebruik van matten dan wanneer je cassettes gebruikt.

 

Het realiseren van sedum op een schuin dak

Natuurlijk is het in alle gevallen het makkelijkst om een groen dak te realiseren op een plat dak. Het groen kan niet gaan verschuiven vlak na het aanleggen en het ligt direct zoals het ook blijft liggen. Toch willen steeds meer mensen sedum op een schuin dak. Gelukkig is dit zeker ook mogelijk. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de hoek van het dak bij de aanleg van het groen. Gebruik je bijvoorbeeld cassettes? Dan is het goed om te letten op de geschiktheid. Veel sedumcassettes zijn geschikt voor aanleg op daken met een maximale hoek van 15 graden. Een groter schuin dak kan in principe altijd het best worden bekleed met sedummatten. Dit geldt overigens ook voor platte daken van groter formaat.

 

Let altijd goed op het sedumdak gewicht

Het sedumdak gewicht vraagt zeker om je aandacht, want niet elk dag is even sterk. De draagkracht is daarom een belangrijk punt om op te letten. Hoeveel gewicht kan het dak dragen zonder dat er onnodige risico’s ontstaan? Vervolgens kijk je naar het totale gewicht van de sedumplanten, al dan niet inclusief de laag aarde die je toevoegt. Het gewicht van cassettes ligt in de meeste gevallen tussen de 15 en de 20 kilo per cassette. Zorg voor een juiste berekening van het totale sedumdak gewicht, zodat je zeker weet dat je op een veilige manier een groen dak aanlegt.

 

Wanneer kies je het best voor sedumdak cassettes?

Cassettes met sedum planten zijn heel makkelijk in gebruik. De cassettes vormen een soort plantenbakken in een laag model. Deze kun je direct op de bestaande dakbedekking plaatsen om een mooi sedumdak aan te leggen. Koop het aantal sedumcassettes dat je nodig hebt en je plaatst ze binnen een handomdraai op je dak. De sedumcassettes worden eenvoudig aan elkaar geklikt, waardoor er geen ruimten tussen de cassettes blijven bestaan. Cassettes zijn kleiner dan sedumrollen / sedummatten. Hierdoor kun je het best voor het gebruik van sedumcassettes kiezen wanneer je een kleiner dak hebt dat je wilt bedekken met groen. De meest voorkomende maat sedumcassette is 50 x 60 centimeter, maar er zijn zeker ook andere formaten te verkrijgen.

 

Wanneer kun je beter kiezen voor sedummatten?

Je kunt beter voor sedummatten kiezen wanneer je een groter dak wilt bedekken met groen. Sedummatten worden ook wel sedumrollen genoemd. Ze zijn dan ook opgerold zoals je dit ook vaak zien bij grasmatten. Hierdoor kun je ze heel snel en makkelijk over de aangebrachte laag aarde op het dak uitrollen. In de meeste gevallen koop je sedummatten per vierkante meter. Je kunt een sedummat makkelijk op maat snijden. Houd er hierbij rekening mee dat de rand van het dak vrij moet blijven om de goede afwatering te behouden. Natuurlijk is het wel mogelijk om ook voor grotere daken gebruik te maken van sedumcassettes. Echter, het kost je dan meer tijd en meer geld om het hele dak te bedekken. Daarom is het aan te raden om voor daken met een groter oppervlak sedummatten te gebruiken.

 

Met welke sedumdak prijs moet je rekening houden?

De sedumdak prijs staat niet vast. Hoe groter het dak, hoe hoger de kosten. Daarnaast maakt het soort sedumplanten verschil in de prijs en zit er verschil in de prijs van sedummatten en sedumcassettes. Kortom, het is vooraf niet goed aan te geven wat de sedumdak prijs voor jouw specifieke dak zal zijn. Je kunt dit wel vooraf zelf berekenen. Bepaal welke sedumplanten je wilt hebben (één soort of gemengd), maak een keuze uit cassettes of matten en bereken hoeveel je ervan nodig hebt. Zo reken je eenvoudig uit wat de sedumdak prijs voor jou zal zijn. Het is aan te raden om vooraf ook te ontdekken of je in jouw gemeente recht hebt op een subsidie, een tegemoetkoming of een verduurzamingslening. Steeds meer gemeenten in ons land hebben namelijk speciale financiële voordelen voor mensen die een groen dak willen (laten) aanleggen.

 

Het recht op sedumdak subsidie

In meerdere gemeenten heb je recht op een sedumdak subsidie, tegemoetkoming of lening. Dit is niet landelijk bepaald, waardoor iedere gemeente hier een eigen vorm en uitvoering aan mag geven. Dit betekent ook dat de voorwaarden, waar je aan moet voldoen om een subsidie te ontvangen, in elke gemeente anders (kunnen) zijn. Het is daarom aan te raden om dit goed na te gaan bij de gemeente waarin je het groendak wilt (laten) aanleggen.

 

Voorbeelden van sedumdak subsidies in enkele gemeenten

Overal liggen de subsidiebedragen en andere financiële regelingen anders. Zo krijg je in Breda € 20,- of € 30,- vergoeding per vierkante meter, met een maximum van 50 procent van de aanlegkosten. In Den Bosch kun je € 25,- per vierkante meter subsidie krijgen met een maximum van € 5.000,-, maar hierbij moet het dak wel groter zijn dan 20 vierkante meter. In Hoorn mag je rekenen op een subsidiebedrag dat gelijk staat aan 10 procent van de kosten, met een maximum van € 500,-. Dit maximale bedrag ligt dus tien maal zo laag als in Den Bosch. In Leiden ligt dit maximale bedrag juist weer een stuk hoger. Hier bedraagt de subsidie € 25 per vierkante meter, met een maximum van € 15.000,-. Het dak moet dan minimaal 15 vierkante meter groot zijn. Zo zie je dat de verschillen tussen gemeenten erg groot kunnen zijn.

 

Alles voor je sedumdak online bestellen bij 123Groendak.nl

123Groendak.nl is jouw adres voor alle aankopen voor een groen dak met sedum planten. In onze sedum webshop kun je terecht voor mooie sedummatten en sedumcassettes met diverse soorten planten. Natuurlijk kun je bij ons ook diverse accessoires en andere benodigdheden voor je sedumdak online bestellen. Je betaalt altijd een vriendelijke prijs en je bent verzekerd van de hoogste kwaliteit. Zo haal jij het maximale voordeel uit je sedumdak!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.