Groendak: 10 vragen beantwoord!

Een groendak maken is een goed idee, om veel verschillend redenen. Wanneer je een groendak hebt, ook wel een sedumdak genoemd, dan ga je profiteren van diverse interessante voordelen. Daarnaast ziet het er ook nog een stuk sfeervoller uit dan reguliere dakbedekking. Twijfel jij nog of je een groen dak wilt maken of niet? 123Groendak.nl, jouw ervaren groendak webshop, geeft antwoord op de 10 meest gestelde vragen over het groen dak. Wij vertellen je alles wat jij wilt weten over groendaken!

 

1. Wat is een groendak precies?

Een groendak is een dak met begroeiing. Deze begroeiing kan variëren, waardoor er ook meerdere termen worden gebruikt voor het groen dak. In verreweg de meeste gevallen wordt er een groen dak gerealiseerd met sedum planten. We noemen het dan ook wel een sedumdak. Je kunt ook een groendak maken met grassen of bijvoorbeeld kruiden. Er zijn intensieve en extensieve groendaken en je kunt een groen dak eigenlijk helemaal naar je eigen voorkeur aanleggen. Onder de verschillende soorten groendaken vinden we onder meer bloemendaken, kruidendaken, grasdaken, sedumdaken, energiedaken (groen gecombineerd met zonnepanelen), groen-blauwdaken, schaduwdaken en biodiversiteitdaken. In de basis gaat het altijd om een dak met begroeiing. Een groendak is dus eigenlijk de overkoepelende term voor veel verschillende soorten daken met diverse soorten begroeiing.

 

2. Kun je alle soorten planten voor een groendak gebruiken?

Je kunt helaas niet alle soorten planten voor een sedumdak gebruiken. Het is belangrijk dat de planten die je gebruikt daadwerkelijk geschikt zijn voor het maken van een groen dak. In de meeste gevallen kom je dan al snel uit bij planten die vallen onder het zogenaamde Sedum geslacht. Sedum planten zijn enorm sterk, waardoor zij de meest extreme weersomstandigheden kunnen weerstaan. Dit is uiteraard een belangrijke eigenschap voor planten die op een dak worden geplaatst. Je kunt het jezelf gemakkelijk maken door te kiezen voor sedumdak cassettes of sedumdak matten. Deze zijn verkrijgbaar in mixvarianten, waardoor je kunt genieten van verschillende soorten planten op je groene dak.

 

3. Wat zijn de belangrijkste groendak voordelen?

Er zijn aardig wat groendak voordelen op te noemen. Een deel van de voordelen is vooral interessant voor je leefomgeving, een ander deel is interessant voor je portemonnee. Daarnaast zijn er natuurlijk ook belangrijke groendak voordelen voor de natuur. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen:

  • Verduurzaming van de leefomgeving
  • Verlengen van de levensduur van je dakbedekking
  • Verkoeling van de leefomgeving
  • Opname van zowel fijnstof als CO2
  • Bevordering van de biodiversiteit
  • Goede isolerende werking
  • Geluidswerend
  • Regenwaterretentie

Hoe merk je dit dan precies in de portemonnee? Veel mensen vinden de geldbesparing toch wel één van de belangrijkste sedumdak voordelen. De geldbesparing merk je vooral op de energierekening. In het winterseizoen hoef je minder te stoken en in het zomerseizoen hoef je minder te verkoelen. Zo bespaar je energie en dus kosten.

 

4. Kun je een sedumdak zelf aanleggen?

Een groendak zelf aanleggen is heel goed mogelijk. Je kunt hiervoor gebruik maken van cassettes of groendak matten. Uiteraard kun je bij ons zowel groendak cassettes als matten naar wens bestellen tegen een aantrekkelijke prijs. Het is ook mogelijk om diverse sedumdak accessoires mee te bestellen. Denk aan goede aarde, aan worteldoek of bijvoorbeeld borgpennen voor het worteldoek. Met behulp van groendak cassettes of sedummatten kun je heel eenvoudig en relatief snel een groendak zelf aanleggen. Zorg er hierbij wel voor dat je altijd veilig werkt. Veiligheid gaat voor alles, zeker bij werken op hoogte. Ben je niet zeker van je zaak of vind je het onprettig om op hoogte te leggen? Dan is het zelf aanleggen van een begroeid dak niet de beste keuze. Je kunt in dit geval beter een professional inschakelen.

 

5. Hoe zit het met het groendak gewicht?

Ga je jouw nieuwe groendak zelf aanleggen? Controleer dan op de eerste plaats altijd de kwaliteit van je dak. Het is belangrijk dat het dak vrij van schade is voordat je een sedumdak gaat aanleggen. Vervolgens is het zeker belangrijk om goed te letten op de draagkracht van het dak. Het dak moet immers sterk genoeg zijn om alle plantjes en de aarde te kunnen dragen. Een dak van een woning of bedrijfspand is over het algemeen sterker dan een dak van een schuur of bijvoorbeeld aanbouw. Kijk dit dus altijd goed na. Kijk vervolgens naar het groendak gewicht waar je op zal eindigen. Hierbij kun je er rekening mee houden dat een cassette een gemiddeld gewicht van 15 tot 20 kilo heeft. Bereken alles nauwkeurig om zeker te zijn dat het dak de belasting van de plantjes en aarde kan dragen.

 

6. Wat is het verschil tussen cassettes en matten?

We hebben ze al een aantal keren genoemd: groendak cassettes en groendak matten. Wat is nu precies het verschil? Groendak cassettes kun je het best vergelijken met ondiepe plantenbakken. Hierin bevinden de plantjes zich. De groendak cassettes zijn heel eenvoudig aan elkaar te klikken, waardoor er makkelijk en snel een mooi aansluitend geheel ontstaat. Door het relatief compacte formaat zijn sedum cassettes vaak de beste keuze voor kleinere dakoppervlakten. Heb je een groter dakoppervlak? Dan zijn de sedum matten een betere keuze. Deze kun je vergelijken met rollen (kunst)gras. Je rolt je nieuwe groene dak dus als het ware uit over het dak. Door het grotere formaat van de groendak matten is het karwei snel geklaard. Je kunt bij ons zowel sedumdak cassettes als sedumdak matten voordelig bestellen.

 

7. Wat zijn de groendak kosten voor jouw dak?

De groendak kosten voor jouw specifieke dak zijn lastig weer te geven. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte van je dak, de keuze voor cassettes of matten en natuurlijk het soort plantjes. We kunnen je natuurlijk wel een idee geven van de gemiddelde groendak kosten op basis van de prijzen van cassettes en matten. Een groendak cassette is er al vanaf ongeveer 15 euro, maar de prijzen lopen op tot enkele tientallen euro’s per cassette. Dit verschil zit vooral in de specifieke soort vulling. Een mixcassette is duurder dan een cassette met een enkele plantensoort. Een mixcassette kost gemiddeld tussen de 35 en de 60 euro per cassette, voor een grootte van 50 x 60 centimeter. Sedummatten worden vaak per vierkante meter aangeschaft. De gemiddelde groendak kosten met matten liggen tussen de 15 en 35 euro per vierkante meter.

 

8. Kun je groendaken met zonnepanelen combineren?

Het is zeker mogelijk om een sedumdak met zonnepanelen te combineren. Sterker nog, het is zelfs een heel goed idee! Zonnepanelen werken uitstekend op een groene ondergrond. Een sedumdak verlaagt de omgevingstemperatuur en dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen het hoogste rendement bieden. Zonnecollectoren werken altijd beter in een lagere temperatuur dan in een hogere temperatuur. Doordat de temperatuur op een begroeid dak lager ligt dan op een regulier dak presteren de zonnepanelen dus veel beter. Je kunt zelf een groendak met zonnepanelen realiseren, maar je kunt deze klus natuurlijk ook uitbesteden aan een professional. Het is zeker ook mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een groendak dat al langere tijd terug is aangelegd.

 

9. Hoe zit het precies met de groendak subsidie?

In steeds meer gemeenten in Nederland is het mogelijk om een groendak subsidie te krijgen. Dit is dus niet landelijk bepaald, maar wordt op gemeentelijk niveau aangeboden. Elk jaar staan er meer gemeenten op die een groendak subsidie uitgeven aan mensen die een sedumdak willen realiseren. De manier waarop de groendak subsidie of tegemoetkoming wordt aangepakt verschilt per gemeente. Zo kun je in Almelo een sedumdak subsidie krijgen van € 17,24 euro per vierkante meter, in Amstelveen een vergoeding die ligt tussen de € 10,- en de € 15,- per vierkante meter en in Nijmegen kunnen particulieren maximaal € 2.500,- subsidie krijgen. Andere gemeenten kiezen voor een aantrekkelijke duurzaamheidslening. Je kunt bij je eigen gemeente navragen of je recht hebt op sedumdak subsidie. Vaak is het een voorwaarde dat je het groendak laat aanleggen door een erkende partij.

 

10. Kun je een groendak compleet online bestellen?

Jazeker! Je hoeft de deur niet uit voor al je sedumdak aankopen als je dat niet wilt. Je kunt tegenwoordig écht alles online bestellen, dus ook alles voor een mooi en sterk sedumdak. Wil jij je groendak compleet zelf gaan aanleggen? Dan kun je bij 123Groendak.nl alles bestellen wat je hiervoor nodig hebt. Wij zijn jouw ervaren groendak webshop! Wil je je sedumdak compleet aanleggen met sedumcassettes? Wij hebben verschillende soorten groendak cassettes die makkelijk aan elkaar te klikken zijn. Zo heb je altijd snel en makkelijk een mooi resultaat. Liever het groendak compleet aanleggen met sedummatten? Deze hebben wij ook in verschillende varianten. Vergeet zeker niet om ook de eventueel benodigde groen dak accessoires mee te bestellen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.